Fastighetsrätt

Vi är ditt juridiska stöd vid mål inom fastighetsrätt. På Advokathuset Actus erbjuder vi rådgivning före, vid och efter fastighetsaffären. Vid tvist biträder vi dig som ombud före och under domstolsprocessen.

Fastighetsrätt
I behov av juridiskt stöd inom fastighetsrätt?

Har du upptäckt ett fel i din fastighet eller har du fått ett krav från någon som köpt ditt hus? Är du i färd med att köpa eller sälja din bostad? En överlåtelse av fastighet är ofta en stor affär för klienten. Det är mycket att tänka på när man ska köpa eller sälja hus och inte sällan dyker frågan om fel och ansvar upp. Vad är ett dolt fel och vem ska stå för kostnaden för att åtgärda felet? Har jag rätt att kräva säljaren på kostnaden? Måste jag betala köparens krav? Vad är undersökningsplikt? Ska jag ha en besiktningsman och behöver jag som säljare upplysa om de fel jag känner till?

Undersökningsplikt och upplysningsplikt

Som köpare har du en omfattande undersökningsplikt som är strängare vid fastighetsköp än vid köp av en bostadsrätt. Generellt sett innebär undersökningsplikten att du som köpare förväntas upptäcka allt som går att se, höra eller lukta sig till. Ska du däremot sälja en fastighet ansvarar du för dolda fel i tio år efter försäljningen. Med dolda fel menas fel i bostaden som fanns vid köptillfället och som köparen inte kunnat upptäcka vid en undersökning.

Säljaren har inte någon generell upplysningsplikt på så sätt att säljaren alltid ansvarar för de fel som han eller hon känt till men underlåtit att upplysa om. Däremot har säljaren har i viss utsträckning skyldighet att upplysa köparen om förhållanden som köparen borde upptäcka men lätt kan missa.

Som köpare av en fastighet är det viktigt att snarast möjligt ta kontakt med en advokat om du misstänker eller till och med har fått bekräftat att det är fel på fastigheten. Detta är dels viktigt för att tidigt få en bedömning av möjligheterna till framgång vid en tvist, dels för att inom viss tid reklamera felet till säljaren. Som säljare behöver man få råd om köparen framför krav på grund av fel som upptäckts efter försäljningen.

Juridisk rådgivning inom fastighetsrätt

Advokathuset Actus hjälper dig med rådgivning i fastighetsrättsliga frågor före, vid och efter fastighetsaffären. Vid tvist biträder vi dig som ombud före och under en domstolsprocess.

Vad kostar det?

Den som har rättsskydd står generellt sett endast för 20 % av rättegångskostnaden om man förlorar målet. Har man inte rättsskydd kan man ansöka om rättshjälp och man behöver då bara betala en mindre del av kostnaden i rättshjälpsavgift. Advokathuset Actus hjälper dig med att upprätta en ansökan om rättsskydd eller rättshjälp. Den som vinner målet behöver som huvudregel inte betala någonting.

Kontakta oss

Är du i behov av juridiskt stöd vid ett mål inom fastighetsrätt? Kontakta oss via kontaktformuläret så hör vi av oss så fort vi kan.

*” anger obligatoriska fält

Dra filer hit eller
Godkända filtyper: jpg, gif, png, pdf, docx, jpeg, heic, Max filstorlek: 15 MB.
    Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.