Nytt brott för utförsel av stöldgods – vad är utförselhäleri?

Nytt brott för utförsel av stöldgods - vad kan gälla framöver?

Brottsligt att föra stöldgods ur landet

Det finns ett stort problem med internationella ligor som för stöldgods ut ur landet. Enligt uppskattningar är det värden upp till två miljarder kronor som förs ut ur Sverige varje år och polisen tror att ungefär 50 procent av bostadsinbrotten och 90 procent av stölderna av bilar och båtmotorer begås av dessa internationella ligor. Regeringens utredare föreslår därför att göra det brottsligt att föra ut stöldgods ur landet. Den nya brottsrubriceringen kommer att benämnas utförselhäleri och ska kunna ge två års fängelse. Om brottet bedöms som grovt ska det kunna ge sex års fängelse. Utredaren föreslår också att utförselhäleri ska vara brottsligt redan på försöksstadiet. Det innebär att det även blir brottsligt att försöka föra ut stöldgods ur landet.

Lättare för tullen att kroppsvisitera och undersöka fordon

Som ett led i att bekämpa utförsel av stöldgods föreslår även utredaren att tulltjänstemän ska få utökade befogenheter att kroppsvisitera personer och undersöka fordon i gränsnära områden. Gränsnära områden kan till exempel vara vissa flygplatser, hamnar, järnvägsstationer, broar till andra länder och gränsövergångsställen på allmänna vägar.

Vi hjälper dig!

Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.

Vår profil hos Advokatsamfundet.

Digital rådgivning

Advokathuset Actus erbjuder nu digital juridisk rådgivning inom alla verksamhetsområden. Med tjänsten kan klienter i hela Sverige få kvalificerad rådgivning, oavsett geografisk plats eller komplexitet i deras juridiska frågor.

Läs mer här

Har du frågor eller vill ha hjälp med något?
Kontakta oss och vi hjälper dig!