Hur får jag tag i domar och beslut från domstolar?

Om du vill ha tag i en dom eller ett beslut ska du höra av dig till den domstol som har meddelat domen eller beslutet. Du kan höra av dig via mejl, telefon eller genom att besöka aktuell domstol. Du har rätt att få tillgång till alla domstolars allmänna handlingar, så länge de inte är skyddade av sekretess. Att beställa en dom eller ett beslut kan kosta pengar, det beror på beställningens omfattning och om beslutet eller domen finns elektroniskt, behöver skannas eller kopieras. Domstolen informerar alltid om eventuell avgift innan handlingarna skickas ut. Detsamma gäller om du vill beställa en dom eller ett beslut från en hovrätt eller Högsta Domstolen.

Det kan även vara möjligt att hitta och läsa domar på internet, framförallt om det rör sig om domar från Högsta domstolen. Har du målnummer, namnet på parterna eller datumet som domen meddelades kan man alltid söka på internet. Flera överrätter publicerar även deras avgöranden och referat på sina egna hemsidor. När du beställer en dom, ett beslut eller en handling har du rätt att vara anonym.

Är du part i ett mål behöver du inte beställa beslutet eller domen utan det skickas till dig gratis. Du kan ta del av domstolens handlingar via e-post, brev eller genom att besöka domstolen.

På www.domstol.se kan man gå in på aktuell domstol för att se mer specifikt hur man ska gå tillväga för att beställa en dom eller ett beslut.

Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av Brottmål.

Digital rådgivning

Advokathuset Actus erbjuder nu digital juridisk rådgivning inom alla verksamhetsområden. Med tjänsten kan klienter i hela Sverige få kvalificerad rådgivning, oavsett geografisk plats eller komplexitet i deras juridiska frågor.

Läs mer här

Senaste inläggen

Har du frågor eller vill ha hjälp med något?
Kontakta oss och vi hjälper dig!