Ny lag om vistelseförbud

Ny lag om vistelseförbud

Den 1 juli 2024 börjar den nya lagen (2024:7) om preventiva vistelseförbud gälla. Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas på vissa platser i samhället. Enligt förarbetena till lagen (se prop. 2023/24:57) är det ökningen av den allvarliga våldsbrottsligheten i Sverige som föranleder att denna nya lag införs. Brottsligheten, särskilt det dödliga våldet, sker oftare utomhus och på allmänna platser och syftet med den nya lagstiftningen är att ge polisen bättre möjligheter att förhindra att brottslig verksamhet bedrivs på vissa platser.

Vem kan få vistelseförbud

De två grundläggande förutsättningarna för att någon ska kunna förbjudas att vistas på en plats enligt den nya lagen är följande (se 3 § lagen om preventiva vistelseförbud).

  1. Omständigheterna visar det finns en risk att för att det inom en grupp kommer utövas brottslig verksamhet inom ett visst område.
  2. Omständigheterna visar det finns risk att en person som tillhör eller verkar för gruppen kommer främja den brottsliga verksamheten.

Det är personen i den andra (ii) förutsättningen som vistelseförbudet ska gälla mot. Det finns stora likheter med lag (2007:979) om åtgärder för att förhindra vissa särskilt allvarliga brott i hur bedömningar ska göras och de utredningskrav som gäller.

Den brottsliga verksamheten

Den brottsliga verksamhet som kan föranleda ett vistelseförbud mot en person kan utgöras av en av två typer enligt följande (se 4 § lagen preventiva vistelseförbud).

  1. Den brottsliga verksamheten har bakgrund i eller är ägnad att framkalla en konflikt mellan grupper av personer. Det ska finnas risk för att skjutvapen, sprängämne eller liknande kan komma till användning.
  2. Den brottsliga verksamhet på annat sätt är ägnad att allvarligt skada tryggheten hos allmänheten inom området.

Den brottsliga verksamheten som avses är sådan som ofta utövas av kriminella nätverk. Den andra (ii) punkten innebär att brottslig verksamhet som exempelvis narkotikaförsäljning som sker på öppen plats på dagtid kan ligga till grund för ett vistelseförbud.

Straffansvar vid överträdelse av förbud

Ett vistelseförbud ska gälla för en viss tid, däremot högst sex månader. Det kan förlängas med högst sex månader i taget men förutsättningarna för ett vistelseförbud måste vara uppfyllda vid varje förlängning.

Den som bryter mot ett vistelseförbud döms för brottet överträdelse av vistelseförbud. Detta kan ge fängelse i högst ett år. Enligt förarbetena bör det många gånger vara motiverat att bestämma påföljden till fängelse med hänsyn till brottslighetens art.

Det är åklagare som beslutar om vistelseförbud på anmälan från Polismyndigheten. Åklagarens beslut om vistelseförbud kan prövas av tingsrätten om den som har fått ett vistelseförbud begär det.

Vi hjälper dig!

Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.

Vår profil hos Advokatsamfundet.

Digital rådgivning

Advokathuset Actus erbjuder nu digital juridisk rådgivning inom alla verksamhetsområden. Med tjänsten kan klienter i hela Sverige få kvalificerad rådgivning, oavsett geografisk plats eller komplexitet i deras juridiska frågor.

Läs mer här

Senaste inläggen

Har du frågor eller vill ha hjälp med något?
Kontakta oss och vi hjälper dig!