Ny lag ger polisen möjlighet att använda ansiktsigenkänning och fingeravtryck i större utsträckning

Ny lag ger polisen möjlighet att använda ansiktsigenkänning och fingeravtryck i större utsträckning

Vad är biometriska uppgifter?

Biometriska uppgifter är uppgifter som samlas in genom särskild teknisk behandling som rör en persons fysiska, fysiologiska eller beteendemässiga kännetecken och som kan bekräfta identiteten av personen. Ett typexempel på behandling av biometriska uppgifter är ansiktsigenkänning och fingeravtryck.

Ny lag om ökade möjligheter för polisen att använda biometri i brottsbekämpning

Genom den nya lagen får polisen utökade möjligheter att använda biometri som ett verktyg i brottsbekämpningen. Lagen innebär att till exempel fingeravtryck och DNA-prover kommer tas från misstänkta och dömda personer i högre utsträckning än vad som görs idag. Enligt den nya lagen får även polisen tillgång till Migrationsverkets register för att göra automatiserade biometriska jämförelser av fingeravtryck och ansiktsbilder av misstänkta gärningspersoner när det rör sig om allvarlig brottslighet. Polisen kommer även få göra DNA-baserad släktforskning vid förundersökning om mord och grov våldtäkt. Det måste finnas en särskild anledning att anta att dna-spåret kommer från gärningsmannen. Polisen får dock inte använda metoden på oidentifierade död eller för att identifiera brottsoffer.

Den nya lagen ska gälla från och med 1 juli 2025.

Kan leda till fler uppklarade kalla fall

Kalla fall-polisen Mikael Nyqvist hoppas att förslaget ska kunna leda till att fler kalla fall, såsom mordutredningar, kan få nytt liv. Linda Kvist, släktforskare och utredare i polisregion Syd, tror att förslagen skulle göra omedelbar skillnad och leda till att flera fall kommer att lösas, såsom grova våldtäktsfall (Kalla fall-poliser hoppas på släktforskning, Sydsvenskan, 5/8-2024).

Rättsdatabaser

Det finns flera aktörer som tillhandahåller databaser med brottsmålsdomslut, och även andra typer av domslut, till allmänheten och betalande kunder. Databaserna är sökbara vilket bland annat innebär att personnummer eller namn är sökbara för att hitta domslut där dessa uppgifter framgår. De aktörer som tillhandahåller denna typ av databaser begär ut domslut i stora mängder från domstolarna och placerar dessa i sina databaser.

Vi hjälper dig!

Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.

Vår profil hos Advokatsamfundet.

Digital rådgivning

Advokathuset Actus erbjuder nu digital juridisk rådgivning inom alla verksamhetsområden. Med tjänsten kan klienter i hela Sverige få kvalificerad rådgivning, oavsett geografisk plats eller komplexitet i deras juridiska frågor.

Läs mer här

Senaste inläggen

Har du frågor eller vill ha hjälp med något?
Kontakta oss och vi hjälper dig!