Vad innebär samtyckeslagen och oaktsam våldtäkt?

Vad innebär samtyckeslagen och oaktsam våldtäkt?

Allmänt

År 2018 beslutade riksdagen om ändringar i brottsbalkens kapitel om sexualbrott. Dessa ändringar brukar benämnas som samtyckeslagen och handlar om att utgångspunkten om en sexuell handling nu ska räknas som våldtäkt är om det finns samtycke eller inte.

Riksdagen beslutade även om en ny brottsrubricering, oaktsam våldtäkt. Oaktsam våldtäkt innebär att gärningspersonen inte har försäkrat sig om att offret samtyckt till den sexuella handlingen och/eller att offret ska ha befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Sex kräver samtycke

Det framgår av 6 kap. 1 § brottsbalken att den som genomför ett vaginalt, analt eller oralt samlag med en person som inte deltar frivilligt ska dömas för våldtäkt i lägst tre och högst sex år. Även andra sexuella handlingar som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag kan räknas in, såsom att föra in föremål, fingrar eller en knytnäve i en människas genitalier.

Enligt lagen finns det tre situationer där en person aldrig kan anses delta frivilligt i en sexuell handling. Det är följande.

1. Om deltagandet i den sexuella handlingen är till följd av misshandel, våld eller hot.

2. Om gärningsmannen otillbörligt utnyttjar en person på grund av medvetslöshet, sömn, allvarlig rädsla, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada, psykisk störning eller med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation.

3. Om offret är i beroendeställning till gärningsmannen och att gärningsmannen utnyttjar detta. Beroendeställning kan till exempel grunda sig på ekonomiska mellanhavanden eller anställningsförhållande. Det krävs inte att det är gärningspersonen som tar initiativet. Att gärningsmannen förmår en annan person betyder inte att motstånd behöver övervinnas, men något slag av påverkan krävs.

Mindre grov och grov våldtäkt

Om våldtäkten betraktas som mindre grovt än normalgraden kan gärningsmannen dömas till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Om våldtäkten betraktas som grov kan gärningsmannen dömas till fängelse i lägst fem och högst tio år. Vid bedömningen av om en våldtäkt ska betraktas som grov tar domstolen hänsyn till om gärningsmannen använt våld eller hot som varit av särskilt allvarlig art eller om fler än en person har förgripit sig på offret. Även gärningsmannens tillvägagångssätt eller offrets låga ålder kan beaktas, likväl om gärningsmannen visat särskilt hänsynslöshet eller råhet. Angående offrets låga ålder tar lagstiftaren främst sikte på brottsoffer som har fyllt 15 men inte 18 år, men det kan även få betydelse för brottsoffer som är yngre än 15 år och man inte kan vara säker på att gärningsmannen haft uppsåt till eller varit oaktsam beträffande omständigheten att barnet kan vara under 15 år och att domstolen inte kan döma personen till straffansvar för våldtäkt mot barn.

Oaktsam våldtäkt

Det framgår av 6 kap. 1 a § brottsbalken att den som begår en gärning som beskrivs ovan och är grovt oaktsam till att den andra personen inte deltar frivilligt kan dömas för oaktsam våldtäkt till fängelse i högst fyra år. Som huvudregel föreligger det grov oaktsamhet i de fall där gärningspersonen misstänker att den andra personen inte deltar frivilligt men ändå genomför den sexuella handlingen. Även andra mer påtagliga fall av omedveten oaktsamhet kan omfattas. I dessa fall krävs det att det finns något som personen både kunde och borde ha gjort för att komma till insikt att den andra personen inte deltar frivilligt. Det finns en ökande skyldighet att vidta åtgärder ju tydligare tecken det finns, till exempel om den andra personen beter sig på ett sätt som indikerar att han eller hon är berusad så är det en omständighet som talar för att gärningspersonen borde inse att personen befinner sig i en särskilt utsatt situation och därmed inte kan betraktas delta frivilligt i den sexuella handlingen. Oaktsamheten ska i dessa fall framstå som klart klandervärd hos gärningsmannen för att vederbörande ska dömas till ansvar.

Om gärningen med hänsyn till omständigheterna anses mindre allvarlig ska gärningsmannen inte dömas till ansvar.

Vi hjälper dig!

Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.

Vår profil hos Advokatsamfundet.

Digital rådgivning

Advokathuset Actus erbjuder nu digital juridisk rådgivning inom alla verksamhetsområden. Med tjänsten kan klienter i hela Sverige få kvalificerad rådgivning, oavsett geografisk plats eller komplexitet i deras juridiska frågor.

Läs mer här

Senaste inläggen

Har du frågor eller vill ha hjälp med något?
Kontakta oss och vi hjälper dig!