Att ansöka om ensam vårdnad kan gå till på olika sätt beroende på vilken relation vårdnadshavarna har till varandra. Vid en process avseende ensam vårdnad är det hela tiden barnets bästa som ska stå i fokus och vara avgörande i beslutet enligt 6 kap 2 a § föräldrabalken (1949:381) (FB).
Om vårdnadshavarna är överens
Om vårdnadshavarna är överens om att vårdnaden endast ska anförtros en av dem kan dem upprätta ett skriftligt avtal om att en av vårdnadshavarna ensam ska ha vårdnaden om barnet. Det upprättade avtalet måste sedan enligt 6 kap 6 § FB godkännas av socialnämnden i hemkommunen.
Om vårdnadshavarna inte är överens
Om vårdnadshavarna inte är överens om att vårdnadens ska anförtros en av dem kan dem vända sig till kommunen och familjerätten. Familjerätten kan erbjuda vårdnadshavarna hjälp med att lösa konflikter och nå en överenskommelse. Hos familjerätten kan även vårdnadshavarna erbjudas samarbetssamtal som kan hållas både gemensamt och enskilt vilket kan vara ett bra sätt för vårdnadshavarna att nå en samförståndslösning utan att involvera domstolen.
Prövning i domstol
Om vårdnadshavarna inte på egen hand lyckas lösa konflikten och nå en överenskommelse finns det möjlighet att ansöka om stämning i tingsrätten. Innan stämning kan inges måste den förälder som framställer ett yrkande om ensam vårdnad, boende eller umgänge, enligt 6 kap 17 c § FB, ha deltagit i informationssamtal hos familjerätten i kommunen och erhållit ett samtalsintyg därifrån som bifogas till stämningsansökan. Informationssamtalet syftar till att erhålla relevant information som syftar till att hitta den lösning som är bäst för barnet.
När ett samtalsintyg har erhållits kan en stämningsansökan ges in till tingsrätten. Till stämningsansökan ska även personbevis på den som ger in ansökan samt på barnet/barnen som tvisten avser bifogas. Tingsrätten startar sedan ett mål i tingsrätten och vårdnadshavarna kallas inledningsvis till en muntlig förberedelse vilken syftar till att tingsrätten ska få en bild av vad som yrkas och varför samt att tingsrätten även vill komma att se om det finns möjlighet att nå en överenskommelse. Om parterna inte kan komma överens kallas vårdnadshavarna senare till en huvudförhandling där tingsrätten slutligen dömer i vårdnadsfrågan.
En ansökan om ensam vårdnad kan även lämnas in till tingsrätten i samband med att en ansökan om äktenskapsskillnad ges in till tingsrätten. Ansökan om äktenskapsskillnad och ensam vårdnad görs då på samma bankett.
Vi hjälper dig!
Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.
Vår profil hos Advokatsamfundet.