Vad kan jag göra om barnet inte lämnas över frivilligt vid umgänge?

Dom eller avtal

Enligt 6 kap 15 § föräldrabalken (1949:381) (FB) ska barnet ha rätt till umgänge med en förälder som den inte bor tillsammans med. Det är således barnet som har rätt till umgänge med föräldern och inte tvärt om. Det anses även i de flesta fall vara till barnets bästa att ha en god och nära kontakt med båda föräldrarna.

Har domstolen fastslagit i dom eller föräldrarna i avtal kommit överens om att barnet ska ha ett visst reglerat umgänge med den förälder som den inte bor tillsammans med så är de det som ska hållas om inte föräldrarna sinsemellan eller föräldrarna tillsammans med barnet kommer överens om något annat.

Skulle den föräldern som barnet bor stadigvarande med motsätta sig umgänget som är fastställt genom dom eller avtal bör umgängesföräldern till att börja med försöka ändra den andre förälderns inställning, detta sker bäst genom samarbetssamtal hos socialtjänsten. Om inte detta hjälper finns det möjlighet att ansöka om verkställighet av domen eller avtalet hos tingsrätten.

Verkställighet

Genom att lämna in en ansökan om verkställighet hos tingsrätten kan tingsrätten besluta att boendeföräldern som inte tillåter umgänge ska följa avtalet eller domen. Vid ett beslut om verkställighet ska domstolen enligt 21 kap 1 § FB beakta barnets bästa och barnets åsikter ska även tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad.

Umgängesföräldern som gör ansökan om verkställighet har även möjlighet att framställa yrkande avseende tvångsmedel vilket i det flesta fall brukar bestå av vite och i sällsynta fall av polishämtning. Även om umgängesföräldern inte framställer något yrkande om tvångsmedel har tingsrätten enligt 21 kap 3 § FB möjlighet att förelägga vite eller beslut om polishämtning. Vite innebär att om boendeföräldern inte följer domstolens beslut om verkställighet, det vill säga tillåter umgänge, är föräldern skyldig att betala det vite som framgår av domen.

Tingsrätten får dock endast besluta om polishämtning vid verkställighet av dom eller avtal som avser umgänge om verkställighet inte annars kan ske eller om barnet har ett särskilt behov av umgänge med den föräldern.

Vi hjälper dig!

Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.

Vår profil hos Advokatsamfundet.

Digital rådgivning

Advokathuset Actus erbjuder nu digital juridisk rådgivning inom alla verksamhetsområden. Med tjänsten kan klienter i hela Sverige få kvalificerad rådgivning, oavsett geografisk plats eller komplexitet i deras juridiska frågor.

Läs mer här

Senaste inläggen

Har du frågor eller vill ha hjälp med något?
Kontakta oss och vi hjälper dig!