Relevant lagrum
Enligt 8 § sambolagen (2003:376) (SamboL) ska en bodelnings ske om någon av samborna begär det när ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap. Bodelningen ska då göras utifrån egendomsförhållandena den dagen samboförhållandet upphörde.
Hur appliceras lagrummet i verkligheten?
Om samborna inte har avtalat något i förväg genom ett så kallat samboavtal har det ingen betydelse om samborna har erlagt olika mycket i kontantinsats. Om en bodelning påkallas av någon av samborna när ett samboförhållande upphör är huvudregeln att samboegendomen ska delas lika mellan samborna. Samboegendom omfattas av gemensam bostad och gemensamt bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning enligt 3 § SamboL.
Om samborna således har förvärvat bostaden tillsammans och nu gemensamt bor i bostaden uppfyller den kraven för att klassificeras som samboegendom och ska gå ingå i bodelningen. Det innebär även att bostaden vid en bodelning ska delas lika mellan samborna. Att de erlagt olika stora kontantinsatser har ingen betydelse.
Hur kan detta regleras?
Om man som sambor vill att detta ska regleras genom avtal för att den sambon som har erlagt en större del av kontantinsatsen även ska ha rätt att erhålla en större del av bostaden vid en eventuell separation behöver samborna skriva ett avtal.
För det första måste samborna upprätta ett skuldebrev mellan sig som säger att den sambon som har betalat mindre i kontantinsats har en skuld till den sambon som har betalat den större delen av kontantinsatsen. Ett skuldebrev medför även rättsverkningar mellan samborna vilket innebär att den sambon som har en skuld på den andra sambon kan kräva att skulden ska betalas när som helst.
Skuldebrevet måste även kombineras med ett samboavtal. Således krävs både ett skuldebrev och ett samboavtal för att situationen ska kunna regleras fullt ut. Samboavtalet behöver upprättas för att avtala bort SamboL. Det finns olika sätt att göra detta på. Antingen avtalar samborna om att bodelning enligt SamboL överhuvudtaget inte ska ske vid en eventuell separation vilket resulterar i att ingen samboegendom ska fördelas mellan samborna. Alternativet är att avtala om att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. I den situation som berörs i denna artikel hade då alternativet varit att avtala att bostaden inte ska ingå i en bodelning vid en eventuell separation. Ett samboavtal upprättas enligt 9 § SamboL skriftligt och undertecknas av båda samborna.
Samboavtalet får först verkan om samboförhållandet upphör medan ett skuldebrev är direkt gällande mellan samborna under samboförhållandet men även efter samboförhållandet tills det att skulden är betald.
Vi hjälper dig!
Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.
Vår profil hos Advokatsamfundet.