Tjänstemän inom det offentliga
Tjänstemän som jobbar inom det offentliga (staten eller kommuner) kan dömas för tjänstefel. Tjänstefel regleras främst i 20 kap. brottsbalken (1962:700). Tjänstefel handlar om när en tjänsteman med uppsåt eller av oaktsamhet åsidosätter sina arbetsuppgifter vid myndighetsutövning. Med myndighetsutövning menas till exempel beslutsfattande i enskilda ärenden. Detta följer av 20 kap. 1 § brottsbalken.
Den som sitter i en beslutande församling på nationell eller lokal nivå kan inte dömas till tjänstefel. Sådana beslutande församlingar är till exempel riksdagen, kommun- och regionfullmäktige. Däremot kan personer som sitter i kommunala nämnder, såsom kommunens byggnadsnämnd, dömas till ansvar. Detta framgår av 20 kap. 1 § 3 st. brottsbalken.
Påföljder vid tjänstefel
Påföljden för tjänstefel är böter eller fängelse i högst två år. Om tjänstefelet betraktas som avsiktligt och grovt ska tjänstemannen dömas till grovt tjänstefel till fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Om tjänstefelet är ringa döms tjänstemannen inte till ansvar.
Varje år döms ungefär 10 till 20 personer för tjänstefel och påföljden brukar oftast stanna på bötesnivå.
Disciplinära påföljder
Det är ovanligt att tjänstemän döms för tjänstefel. I stället är det vanligare med att anmälan görs till den personalansvarsnämnd eller disciplinnämnd som utövar tillsyn och kan besluta om sanktioner mot tjänstemannen. Dessa nämnder kan fatta beslut om varning, löneavdrag eller avsked. En arbetsgivare kan även vidta arbetsrättsliga åtgärder på grund av misskötseln.
Förundersökning och åtal
Allmänheten ska vända sig till polisen om man misstänker att en befattningshavare (vanligtvis en tjänsteman) har begått brott i tjänsten, till exempel tjänstefel. I normalfallet är det en åklagare som väcker åtal. Däremot har Justitiekanslern, som utövar tillsyn över den offentliga verksamheten, vissa befogenheter att inleda förundersökning och väcka åtal för brott som en befattningshavare har begått i tjänsten. Detta verktyg är dock tänkt att användas när misstanke om brott kommer fram i samband med Justitiekanslerns granskning.
Vi hjälper dig!
Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.
Vår profil hos Advokatsamfundet.