Den 8 november 2024 trädde nya lagar i kraft som förändrar myndigheters möjligheter att beslagta och förverka egendom. Ändringarna är omfattande och denna artikel begränsas till att ge en översiktlig bild av den nya förverkandeformen som kallas självständigt förverkande.
Vad är självständigt förverkande?
Egendom som klart mer sannolikt kommer från brottslig verksamhet än inte ska förverkas. Detta kallas självständigt förverkande och följer av 36 kap. 5 § Brottsbalken. Egendom som förverkas tillfaller staten.
När det finns anledning att anta att egendom kommer från brottslig verksamhet ska en utredning om självständigt förverkande inledas. Detta följer av lag (2024:782) om förfarandet vid förverkande av egendom och åläggande av företagsbot. Utredningen syftar till att utreda om egendom kommer från brottslig verksamhet, vem som äger egendomen och om det kan presenteras tillräckligt stark bevisning att det kan förväntas bifall till en talan om självständigt förverkande.
Tvångsmedel under en utredning om självständigt förverkande
När en utredning om självständigt förverkande har inletts får flertalet tvångsmedel användas. Till exempel får egendom beslagtas eller tas i förvar. Utöver detta får det genomföras husrannsakan och kroppsvisitation om det finns synnerlig anledning att anta man då till exempel kommer anträffa föremål som kan tas i beslag eller förvar.
Vem beslutar om självständigt förverkande?
Det är åklagare eller en anställd vid Polismyndigheten eller Säkerhetspolisen som beslutar om att inleda en utredning om självständigt förverkande. När en utredning om självständigt förverkande är färdig ska åklagaren väcka talan i tingsrätt. Därefter är det tingsrätten som prövar om den aktuella egendomen ska förverkas. Eventuella beslag, penningbeslag och kvarstad under en utredning om självständigt förverkande får inte bestå längre tid än ett år om det inte finns särskilda skäl.
Brott behöver inte bevisas
Egendom kan förverkas även om det inte bevisas att någon har begått ett konkret brott. Personer som har värdefull egendom trots att de inte har lagliga inkomstkällor, och inte heller kan ge en förklaring till hur de kan inneha egendomen, kan därför bli av med egendom även om de inte döms för brott.
Vi hjälper dig!
Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.
Vår profil hos Advokatsamfundet.