Hur kan jag få hem mitt LVU-placerade barn?

Hur kan jag få hem mitt LVU-placerade barn?

Allmänt om hemtagningsbegäran

Om en vårdnadshavare vill att LVU-placeringen ska upphöra kan han eller hon begära en hemtagning. Hemtagningsbegäran ska göras till socialtjänsten, företrädesvis den handläggaren man tidigare haft kontakt med i ärendet. Om socialtjänsten anser att vården kan upphöra kan ditt barn få komma hem. Om socialtjänsten anser att tvångsvården ska fortsätta kan du överklaga detta och så går det vidare till förvaltningsrätten. Ett tvångsomhändertagande ska inte pågå längre än nödvändigt och socialtjänsten är skyldiga pröva behovet av tvångsvård minst en gång var sjätte månad enligt 13 § lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Om barnet är över 15 år kan också barnet själv göra en begäran om hemtagning.

Vad krävs för att LVU-placeringen ska upphöra?

För att vården ska upphöra och barnet ska kunna komma hem krävs det att det inte längre finns ett behov av tvångsvård. Det kan till exempel handla om att det som ledde till ett tvångsomhändertagande nu har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt. Barnet och/eller vårdnadshavaren ska alltså ha genomgått en positiv utveckling som gör att det inte längre finns ett behov av tvångsomhändertagande genom LVU. En sådan positiv utveckling kan bero på att man tar emot det stöd och den behandling som socialtjänsten anser behövs. Behandlingen kan till exempel avse vårdnadshavarens eller barnets problem eller att vårdnadshavaren ska stärkas i sin föräldraroll.

Socialtjänsten har en skyldighet att erbjuda vårdnadshavare stöd och hjälp och verka för att ett umgänge kan ske mellan vårdnadshavaren och det omhändertagna barnet.

Gör en hemtagningsbegäran

Du kan när som helst vända dig till socialtjänsten med en begäran om hemtagning. När du har gjort en hemtagningsbegäran ska socialtjänsten utreda om det fortfarande finns ett behov av tvångsomhändertagande, vilket framgår av 11 kap. 1 § socialtjänstlagen (2001:453). Utredningen ska vara klar inom fyra månader och man har som vårdnadshavare rätt att ta del av information i utredningen. Under utredningen kommer socialtjänsten att inhämta information och hålla samtal med alla berörda parter.

Om socialtjänsten anser att det fortfarande finns ett behov av tvångsomhändertagande genom LVU kan du överklaga detta till förvaltningsrätten. Överklagandet måste skickas in till förvaltningsrätten senast tre veckor från och med att du fick ta del av beslutet.

Vi på Advokathuset Actus kan hjälpa dig att göra en hemtagningsbegäran, överklaga och företräda dig i domstol. Vi har flera jurister och advokater som är specialiserade på LVU och att processa i domstol. Det kostar ingenting och staten betalar för dina ombudskostnader.

Vi hjälper dig!

Advokathuset Actus finns i Västerås, Eskilstuna, Örebro & Karlstad. Vi är alltid redo att hjälpa dig och du kan kontakta oss via telefon, mejl eller via vårt kontaktformulär som finns på vår hemsida.
Vi på Advokathuset Actus har stor erfarenhet av komplexa mål.

Vår profil hos Advokatsamfundet.

Digital rådgivning

Advokathuset Actus erbjuder nu digital juridisk rådgivning inom alla verksamhetsområden. Med tjänsten kan klienter i hela Sverige få kvalificerad rådgivning, oavsett geografisk plats eller komplexitet i deras juridiska frågor.

Läs mer här

Senaste inläggen

Har du frågor eller vill ha hjälp med något?
Kontakta oss och vi hjälper dig!